Soort gerecht: Dessert
Aantal personen:: 6
Bereidingstijd: 60 minuten en 20 minuten oventijd

xl tompouce

Ingrediënten:

  • 6 plakjes roomboter bladerdeeg
  • bloem
  • 1 vanillestokje
  • 750 ml slagroom
  • 100 ml volle melk
  • 2 el maïzena
  • 4 eieren
  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 1 papaja
  • 1 carambola
  • 200 gr frambozen

 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg telkens 2 plakken bladerdeeg op elkaar op een licht met bloem bestoven werkblad en rol ze uit tot rechthoeken van ca. 14 x 22 cm. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en prik er met een vork gaatjes in. Leg een 2e vel bakpapier op het deeg en leg er een 2e bakplaat op. Zo rijst het bladerdeeg gelijkmatig. Bak het deeg in de oven 20 minuten, verwijder de bakplaat en -papier en bak nog 5 minuten tot goudbruin en krokant. Laat afkoelen.
  2. Maak ondertussen de banketbakkersroom. Halbver het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een ruime steelpan 250 ml slagroom met de helft van de melk, het vanillestokje en -merg aan de kook. Roer de rest van de melk met maïzena glad. Splits de eieren en klop de eidooiers en de suiker met een garde glad. Roer het maïzenapapje erdoor. Schenk de hete melk in een dunne straal, al roerend, bij de eidooiers. Schenk alles terug in de pan en laat op laag vuur, al roerend, inkoken tot een dikke room. Schep op een bord, dek af met vershoudfolie direct op de room ( om velvorming te voorkomen) en laat afkoelen.
  3. Snijd de papaja in dunne parten, verwijder pitten en schil. Snijd de carmbola in plakjes. Prak de helft van de frambozen grof met een vork. Klop de rest van de slagroom met dew 2 el suiker stijf met de mixer. Spatel de geprakte frambozen erdoor.
  4. Leg een laag bladerdeeg op een schaal en bestrijk met de helft van de banketbakkersroom en 1/3 van de frambozenroom. Verdeel er wat papaja en frambozen over. Dek af met bladerdeeg. Herhaal dit. Garneer met frambozenroom, frambozen, papaja en carambola. Serveer direct.