Aantal personen:: 1

Ingrediënten:

Cake:

  • 185 gr bloem
  • 11/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • 1/4 tl gemalen kruidnagel
  • 255 gr zoete aardappenlen, gekookt en pureerd
  • 265 gr suiker
  • 180 ml plantaardige olie
  • 1 tl zoutBere
  • 3 grote eieren

Meringue:

  • 3 grote eieren
  • 135 gr suiker
  • 1 el vanille-extract

Bereiding:

    1. Verwarm de oven voor tot 160 °C. Smeer de cakevorm in met boter. Zeef de bloem, het bakpoeder, zuiveringszout, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel samen in een mengkom en zet opzij.
    2. Klop in een andere mengkom de zoete aardappelpuree, suiker, olie en zout op middelmatige snelheid of met de hand to ze goed gemengd zijn.
    3. Voeg één voor één de eieren toe. Klop na elke toevoeging goed door tot ze zijn opgenomen, voordat het volgende ei wordt toegevoegd.
    4. Voeg het bloemmengsel toe en mix op lage snelheid to een geheel. Mix nog 5 tot 10 seconden op middelmatige snelheid om een glad beslag te krijgen. Hewt beslag moet de consistentie hebben van een dikke puree.
    5. Stort het beslag in een cakevorm, strijk het glad en zet opzij.
    6. Giet voor de meringuetopping een laag water in een pan, plaats op middelhoog vuur en breng aan de kook.
    7. Klop de eiwitten en de suiker in dekom die stevig op de rand van de pan rust, maar het water niet raakt. Blijf kloppen tot de eiwitten warm aanvoelen (50 °C), ongeveer 5 minuten.
    8. Haal de kom voorzichtig van de pan en klop de eiwitten op hoge snelheid tot een dik en stijf mengsel en het in pieken omhoog blijft staan. Dit duurt 5 - 7 minuten.
    9. Voeg het vanille-extract toe en meng door.
    10. Schep de meringue over het beslag en trek met een mes door de meringue en het beslag om een gemarmerd patroon te creën. Verdun de meringue echter niet te veel.
    11. Bak tot een satéstokje in het midden van de meringue er schoon uitkomt,ongeveer 1,5 uur.
    12. Laat de cake 20 minuten afkoelen in de vorm op een rooster.
    13. Ga met een scherp mes langs de zijkanten en haal de cake uit de vorm. Laat verder afkoelen.
    14. Serveer de cake op kamertemperatuur.