Soort gerecht: Voorgerecht
Aantal personen:: 1
Bereidingstijd: 1 uur

 

Ingrediënten:

  • 200gr pure chocolade
  • 125gr zachte boter
  • 50gr amendelpoeder
  • 3 eieren
  • 125gr bruine bastardsuiker
  • 80gr zelfrijzend bakmeel
  • 100ml water
  • 150gr suiker
  • kirsch
  • 1 pot kersen
  • 500ml slagroom
  • 200gr pure chocolade

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. smelt de 200gr pure chocolade au bain marie of in de magnetron. Roer de zachte boter door de chocolade.
  2. Splits de eieren. Klop in een kom de eierdooiers met de helft van de suiker luchtig. Meng het chocolademengsel erdoor. Spatel het bakmeel en amandelpoeder er voorzichtig door,
  3. Klop de eiwitten met de rest van de suiker luchtig en spatel het door het chocoladebeslag. Giet het beslag uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de taart in ca. 40 minuten gaar. Laat het chocoladekapsel afkoelen en steek er ringen uit. Mix het chocoladekapsel wat overblijft tot kruimels.
  4. Laat voor de garnering in een pannetje het water met 75gr suiker koken, tot de suiker is opgelost. Laat het afkoelen en roer de kirsch erdoor. Klop de slagroom met de rest van de suiker stijf en schep in een spuitzak. Schep een spuitzak vol met slagroom en meng de overige room door de gesmotlen chocolade.
  5. Laat de kersen uitlekken. Besprenkel de onderste en bovenste laag chocoladekapsel met het kirschmengsel. Bespuit de onderste laag met ringen slagroom en verdeel er kersen tussen. Leg de middelste laag erop.
  6. Bespuit ook de laag met de chocolademouse. Leg daar de bovenste laag cake op. Bestrijk de bovenste laag en de zijkanten met slagroom.
  7. Garneer met stukjes chocolade, kersen en plak aan de zijkant de achtergehouden kruimels van het chocoladekapsel.
Soort gerecht: Dessert
Aantal personen:: 4
Bereidingstijd: 5-7 minuten frituren en 30 minuten rijzen

Ingrediënten:

  • 175ml melk
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 500gr bloem
  • 75gr witte basterdsuiker
  • 150gr zachte boter
  • frituurolie
  • 75gr fijne suiker

Bereiding:

  1. Verwarm de melk tot lauwwarm. Voeg de gist toe, roer door en laat 5 minuten staan. Schep de bloem in een ruime kom, maak een kuiltje in het midden en schenk de warme melk met gist erin. Voeg de bastardsuiker, boter en een snufje zout toe.
  2. Kneed de bloem met bestrooide handen in ca. 5 minuten tot een glad deeg. Maak een bal van het deeg en laat afgedekt circa 1 uur rijzen.
  3. Kneed het deeg nogmaals door en verdeel in 15 bolletjes. Rol elk bolletje uit tot circa 20cm lang en leg een knoop erin. Laat de deegknopen nogmaals 30 minuten rijzen op de bakplaat.
  4. Verhit de frituurolie tot 175°C. Frituur de nonnevotten in 5 - 7 minuten rondom goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier. Schep de fijne suiker op een bordje en wentel de warme nonnevotten erdoor.

 

Aantal personen:: 1

Ingrediënten:

Cake:

  • 185 gr bloem
  • 11/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • 1/4 tl gemalen kruidnagel
  • 255 gr zoete aardappenlen, gekookt en pureerd
  • 265 gr suiker
  • 180 ml plantaardige olie
  • 1 tl zoutBere
  • 3 grote eieren

Meringue:

  • 3 grote eieren
  • 135 gr suiker
  • 1 el vanille-extract

Bereiding:

    1. Verwarm de oven voor tot 160 °C. Smeer de cakevorm in met boter. Zeef de bloem, het bakpoeder, zuiveringszout, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel samen in een mengkom en zet opzij.
    2. Klop in een andere mengkom de zoete aardappelpuree, suiker, olie en zout op middelmatige snelheid of met de hand to ze goed gemengd zijn.
    3. Voeg één voor één de eieren toe. Klop na elke toevoeging goed door tot ze zijn opgenomen, voordat het volgende ei wordt toegevoegd.
    4. Voeg het bloemmengsel toe en mix op lage snelheid to een geheel. Mix nog 5 tot 10 seconden op middelmatige snelheid om een glad beslag te krijgen. Hewt beslag moet de consistentie hebben van een dikke puree.
    5. Stort het beslag in een cakevorm, strijk het glad en zet opzij.
    6. Giet voor de meringuetopping een laag water in een pan, plaats op middelhoog vuur en breng aan de kook.
    7. Klop de eiwitten en de suiker in dekom die stevig op de rand van de pan rust, maar het water niet raakt. Blijf kloppen tot de eiwitten warm aanvoelen (50 °C), ongeveer 5 minuten.
    8. Haal de kom voorzichtig van de pan en klop de eiwitten op hoge snelheid tot een dik en stijf mengsel en het in pieken omhoog blijft staan. Dit duurt 5 - 7 minuten.
    9. Voeg het vanille-extract toe en meng door.
    10. Schep de meringue over het beslag en trek met een mes door de meringue en het beslag om een gemarmerd patroon te creën. Verdun de meringue echter niet te veel.
    11. Bak tot een satéstokje in het midden van de meringue er schoon uitkomt,ongeveer 1,5 uur.
    12. Laat de cake 20 minuten afkoelen in de vorm op een rooster.
    13. Ga met een scherp mes langs de zijkanten en haal de cake uit de vorm. Laat verder afkoelen.
    14. Serveer de cake op kamertemperatuur.