Aantal personen:: 1
Bereidingstijd: 40 min.

Aantal personen:: 1

Bereidingstijd: 40 min.

Ingredi├źnten:

  • 260gr zuurkool
  • 500gr aardappelen geschild en in stukken
  • 260gr zuurkool uitgelekt
  • 50gr roomboter
  • 800gr sucadelappen in stukjes van 1,5cm
  • 250gr gerookte spekreepjes
  • 150gr wortelen in blokjes
  • 150gr zilveruitjes
  • 10 jeneverbessen
  • 5 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • 100gr chocolade extra puur in stukjes
  • 300ml La Trappe Bockbier
  • 350ml wildfond
  • 100gr bloem
  • 3 eiwitten
  • 100gr panko
  • 2.l frituurolie

Bereiding:

  1. Stoof de zuurkool in een pan met een klein laagje water in 25 minuten gaar. Kook intussen de aardappelen in 15 minuten gaar.
  2. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Giet de zuurkool af en schep samen met 25gr boter door de puree. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Laat de stampot afkoelen en in ca. 1 uur helemaal koud worden in de koelkast.
  3. Bestrooi het vlees met versgemalen zwarte peper. Verhit in een braadpan de resterende boter en bak het vlees in porties in 7 - 9 minuten op hoog vuur rondom aan. Neem het vlees uit de pan. Verhit de pan opnieuw en bak de spekreepjes uit. Bak de wortel 2 minuten met de spekjes en voeg het vlees toe.
  4. Voeg de zilveruitjes, jeneverbessen, kruidnagels, laurier en chocolade toe aan de pan. Schenk er het bier bij en de helft van de wildfond en breng tegen de kook. Draai het vuur laag en laat 2 uur en 45 minuten sudderen, tot het vlees uit elkaar valt. Voeg indien nodig wat wildfond toe als de stoof te droog wordt.
  5. Verhit de frituurpan met de olie voort tot 180 ┬░C. Doe het eiwit in een diep bord. Doe de bloem in een ander diep bord. Doe de panko in een derde diep bord.
  6. Neem de stampot uit de koelkast. Vorm er met vochtige handen ca. 16 ballen ter grootte van een bitterbal van. Wentel de ballen door de bloem, dan door het eiwit en als laatste door de panko.
  7. Frituur de bitterballen in parties ca. 5 minuten goudgeel. Laat uitlekken op keukenpapier. Breng de stoof op smaak met versgemalen zwarte peper. Serveer samen met de bitterballen.