Wilt u zelf fruit of groenten inmaken? Er gaan een paar dagen vooraf aan een goede inmaaksessie.

Waar je eerst aandacht voor moet hebben zijn de potjes. Glazen potjes met metalen schroefdeksel of weckpotjes voor ingemaakte groente of fruit het beste. Deze potjes moeten nog helemaal heel zijn en goed schoon gemaakt worden. Gebruik daarvoor heet sodawater of leg ze in een pan met kokend water.

Zorg ervoor dat de potjes goed droog zijn voordat je ze gaat gebruiken. Om er voor te zorgen dat ze écht goed droog zijn kun je ze even in de oven zetten op zo’n honderd graden.

Bij het inmaken van warme produkten moet het produkt kokend heet in de potjes gegoten worden. Vul de potjes tot aan de rand, en sluit de potjes direct goed af terwijl ze nog heet zijn. Wanneer de dichte potjes langzaam afkoelen trekt de deksel vacuüm en kun je de ingemaakte produkten langer bewaren. Zet de glazen potjes niet op een koud oppervlak, een te groot temperatuurverschil kan er voor zorgen dat de potjes springen.

Koude produkten inmaken kan ook. Vul de gesteriliseerde potten met de koude ingrediënten. Nu kook je niet de ingrediënten, maar de dichte potten inclusief inhoud.Zorg ervoor dat de gevulde potten goed dicht zijn en leg ze in een pan met minimaal 5cm lauwwarm water. Breng het water aan de kook en laat de potter er zo’n dertig minuten in koken. Haal de potten uit het water en zet ze op een theedoek zodat ze kunnen drogen en afkoelen.

Voor een langere bewaartijd moet je de potjes niet meer openen, maar afgesloten bewaren op een koele, donkere en goed geventileerde plaats.

Tip: Plak etiketten op de potjes waarop de inhoud van de pot beschreven is en de datum waarop het gemaakt is. Ingemaakte produkten kunnen, wanneer er geen lucht bijgekomen is, algemeen zo'n negen maanden bewaard worden.